fbpx

Как Медът от Манука Може да Подпомогне Имунната Система?

ОТКЛЮЧЕТЕ СИЛАТА НА ВАШИЯ СОБСТВЕН ИМУНИТЕТ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА МЕДА ОТ МАНУКА

В областта на природните лекарства, медът от Манука се превърна в суперзвезда/нарицателно, почитан заради многобройните си ползи за здравето. Сред огромния спектър от ползи за човешкия организъм една област се откроява с особен интерес, а именно неговият потенциал да поддържа имунитета. В тази публикация ще се задълбочим в научните изследвания зад имуностимулиращите свойства на меда от Манука и ще проучим как можете да го включите в ежедневието си за да се радвате на подобрено благосъстояние.

КАКВО Е МЕД ОТ МАНУКА?

Медът от Манука е уникален вид мед, произведен предимно в Нова Зеландия и Австралия, извлечен от нектара на дървото Манука (Leptospermum scoparium). Това, което отличава меда Манука от обикновения мед, е неговият забележителен състав, включително по-високи нива на метилглиоксал (MGO), дихидроксиацетон (DHA) и лептосперин, които му придават отличителните му свойства.

ИМУНИТЕТ И МЕД МАНУКА

АНТИОКСИДАНТНА СИЛА

Медът от Манука е известен със своите мощни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите играят решаваща роля в подкрепата на имунната система, като неутрализират вредните свободни радикали, които могат да увредят клетките и да отслабят защитните сили на организма. Проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, установява, че медът от Манука проявява по-висока антиоксидантна активност от другите видове мед, което го прави ценен съюзник в поддържането на силен общ имунитет (Adams et al., 2014).

АНТИБАКТЕРИАЛНО И АНТИВИРУСНО ДЕЙСТВИЕ

Един от ключовите фактори зад имуностимулиращата сила на меда Манука са неговите уникални антибактериални и антивирусни свойства. Изследванията показват, че медът от Манука има способността да инхибира растежа на различни вредни бактерии и вируси, включително Staphylococcus aureus и грипен вирус (Kwakman et al., 2010; Jenkins et al., 2015). Като предотвратява разпространението на тези патогени, медът от Манука помага на имунната система на тялото ви да работи по-ефективно.

ЗАРАСТВАНЕ НА РАНИ

Имунната система е тясно свързана със способността на тялото да лекува рани. Медът от Манука има дълга история на употреба при лечение на рани и научните изследвания са изяснили ролята му за подобряване на възстановяването на тъканите и имунната функция. Подпомага образуването на нови кръвоносни съдове, насърчава производството на колаген и поддържа защитните механизми на организма срещу инфекции (Gethin et al., 2008).

Kak-medut-ot-Manuka-moze-da-podpomogne-imunnata-sistema
ВКЛЮЧВАНЕ НА МЕД MАНУКА В ЕЖЕДНЕВНАТА СИ ДИЕТА

Сега, след като проучихме научната основа за имуностимулиращите свойства на меда от манука, нека обсъдим как можете да го интегрирате в ежедневието си:

МЕД МАНУКА КАТО ПОДСЛАДИТЕЛ

Заменете обикновения мед или захар с мед от Манука във вашите напитки и рецепти. Уникалният му вкусов профил и ползите за здравето го правят отличен избор за подслаждане на вашия чай, кафе или сутрешни овесени ядки. Колекцията Steens Anytime е подбрана специално за тази цел, с по-ниски нива на MGO и по-сладки, по-меки разновидности.

МЕД МАНУКА ЗА МАСКИ ЗА ЛИЦЕ

В допълнение към вътрешните си ползи, медът от Манука може да се прилага и локално. Направете успокояваща маска за лице, като смесите мед от Манука с гел от алое вера или кисело мляко. Това може да помогне за подобряване на здравето на кожата и намаляване на възпалението, косвено поддържайки имунната ви система. Научете повече за това как медът от Манука може да помогне при акне, прегледайте препоръчаните от Steens естествени рецепти за маски за красота и пазарувайте целевата колекция на Steens за най-добрата поддръжка на кожата, с най-високи нива на MGO и антибактериална активност.

МАНУКА МЕД ДОБАВКИ

За по-концентрирана доза от имуностимулиращите съединения на меда Манука, помислете за меда от Манука като ежедневна добавка. Те могат да бъдат удобен начин да включите предимствата му в ежедневието си. Колекцията на Steens е създадена за тази цел с гама от мед Манука, който е едновременно с високо съдържание на антиоксиданти и метилглиоксал, като същевременно е достатъчно достъпен, за да се наслаждавате всеки ден на неговите благодейни качества.

Медът от Манука е спечелил репутацията си на естествено лекарство с потенциал за поддържане на имунитета. Научните изследвания хвърлиха светлина върху неговите антиоксидантни, антибактериални, антивирусни и заздравяващи рани свойства, всички от които допринасят за укрепване на имунната система. Като включите меда от Манука във вашата диета и рутинна грижа за кожата, можете да се възползвате от невероятните ползи на този необикновен мед за подобрено благосъстояние и имунна устойчивост.

Източници:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18194804/
  • https://researchinformation.amsterdamumc.org/en/publications/how-honey-kills-bacteria
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18494624/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
Scroll to Top