СЬОМГА
4 филета от сьомга, без кости и кожа
сол и пипер на вкус
1/4 чаша брашно
2 супена лъжица зехтин
1/4 чаша суров мед от Манука
2 супени лъжици соев сос
1 лимон, нарязан на резени
КАСУНДИ
1/4 чаша зехтин
1 патладжан (нарязан на големи парчета)
1 глава лук (едро нарязан)
2 чаена лъжичка синапено семе
1 супена лъжица фино нарязан пресен джинджифил
2 дълги, пресни зелени чушки (без семки, фино нарязани)
2 скилидки чесън (едро нарязани)
1 супени лъжици кимион
2 чаен лъжици червен пипер
1/2 чаени лъжички куркума на прах
Около 6 средни домата на кубчета
1/4 чаша суров мед от Манука
2 чаени лъжици ябълков оцет
КАРТОФИ
5 големи картофа, оставете ги с кората
1 чаша зехтин
Сол и пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
СЬОМГА
За глазировката:
Смесете 1/4 чаша мед и 2 супени лъжици соев сос. Разбъркайте, докато се смесят, и оставете настрани.Овкусете двете страни на филетата от сьомга със сол и пипер. Сипете 1/4 чаша брашно в плоска чиния и покрийте и двете страни на филетата с брашно, като изтръскате излишното брашно. Загрейте тиган на средна топлина и добавете 2 супени лъжици зехтин.
Намажете обилно едната страна на филето с половината смес за глазиране и когато мазнината загрее, поставете филето в тигана (със страната за глазиране надолу). В тигана, намажете другата страна на филето с останалата смес за глазиране. Пържете сьомгата от едната страна в продължение на 3 минути, след което, обърнете филето, и пържете другата страна за още 3 минути. Глазировката трябва да бъде карамелизирана и сьомгата да е точно приготвена.
КАСАНДУ ОТ ПАТЛАДЖАН С ПОДПРАВКИ
Загрейте мазнина в голям тиган на силна температура, докато мазнината започне да пуши. Гответе половината от количеството патладжан, като разбърквате, в продължение на 5 минути или до златисто. Използвайте решетъчна лъжица за прехвърлянето на готовия патладжан в чиния. Повторете с останалото количество патладжан, като загрявате отново тигана между отделните партиди. Намалете котлона до средна температура. Гответе лука, като бъркате често, в продължение на 3 минути, или до златисто. Добавете синапените семена и гответе, бъркайки, в продължение на 2 минути или докато семената започнат да се пукат. Добавете джинджифила, чушките и чесъна. Гответе, като бъркате, в продължение на 1 минута, или до омекване. Добавете кимьона, червения пипер и куркумата и бъркайте, докато се смесят. Добавете патладжана, доматите, захарта и оцета и намалете топлината до ниска. Оставете да къкри, като разбърквате, в продължение на 30 минути, или докато сместа се сгъсти. Овкусете със сол и пипер. Оставете леко да се охлади.
КАРТОФИ
Намажете тава за печене със зехтин – около 1/2 чаша. Нарежете 5 големи картофа на парчета от 2 см – или нарежете 10 бейби картофа наполовина и поставете в тавата. Поръсете със сол и пипер. С ръце напръскайте картофите със зехтин и подправки, които обичате. Уверете се, че картофите, поставени в тавата са на един слой, така че да станат хрупкави. Печете на 200 градуса в продължение на 45 минути или докато картофите станат златисти и хрупкави.
Когато сьомгата, касундито и хрупкавите картофи са готови, подредете ги в чиния, придружени с резени лимон и поръсете с червен пипер. Запалете свещ, сипете си чаша вино…
Бон апети!