fbpx

Всичко, Което Трябва Да Знаем За Меда От Манука

Напоследък много започна да се говори за меда от Манука. Някой го величаят, други които чувстват конкурентните му предимства пред родния мед се чудят първо защо е на тази цена и второ защо е толкова прехвален.

Като за начало нека разграничим този продукт от всеки друг познат по нашите ширини мед. Медът от Манука е домашен лек, който можете да използвате като естествен антибиотик. Можете да ядете мед от Манука, за да облекчите възпаленото гърло или да подобрите храносмилането, или да го нанесете върху кожата си, за да спомогнете излекуването на малки порязвания и акне.

Медът от Манука се използва като естествен мехлем за рани от всякакъв вид. Той е приветстван от редица лекари като средство, което се бори успешно с микробите в ерата на резистентност към конвенционалните антибиотици. Поддръжниците също твърдят, че медът от манука може да лекува други състояния, включително акне и проблеми със синусите.

Медът от Манука се използва сравнително от скоро като традиционно лекарство. Това е продукт, който се произвежда единствено и само в Нова Зеландия от началото на 19 век. Неговата специфика и отличителна черта е че медоносните пчели опрашват рядко срещаното растение Манука, познато още като чаено дърво, което може да се срещне само във високопланинските райони на Нова Зеландия и забележете цъфти само 20 дни в годината.

Когато пчелите опрашват това растение, техният мед е по-мощен от стандартния пчелен мед поради наличието в изключително висока концентрация на метилглиоксал (MGO). Това е и основната активна съставка, която оказва своето благотворно действие върху човешкия организъм.

Нека ви разкажем малко повече за Steens Honey NZ и защо всички световни организации го нареждат в Топ 3 при производителите на мед от Манука.

Когато става въпрос за суперхрани, медът се свързва с ползи за здравето. Медът от Манука на Steens Honey NZ  е специализиран вид мед, който е антибактериален и устойчив на бактерии. Това означава, че бактериите не трябва да могат да изградят толерантност към неговите антибактериални ефекти. Произвежда се с патентована технология WholeCombs™, като по този начин се запазват всички полезни съставки и голяма част от пчелния хляб в меда.

Все повече научни изследвания потвърждават, че медът от Манука е ефективен за лечение на всичко – от възпалено гърло до изчистване на петна по кожата ви.

Други предполагаеми ползи от меда включват:

✔ подпомага заздравяването на порязвания и ожулвания

✔ възстановява общо кожата

✔ изчиства бактериални инфекции

✔ облекчава стомашни болки

✔ подобрява храносмилането

✔ укрепва имунната система

✔ осигурява енергия

Кога да избягвате Манука мед?

Всички видове мед са естествени подсладители. Тъй като съдържа глюкоза и фруктоза, всички форми на мед трябва да се третират като захар, ако имате диабет тип I, тип II или гестационен диабет. Поговорете с личния си лекар/гинеколог относно използването на мед по време на бременността.

Никакъв вид мед не трябва да се дава на бебета под една година. Естественият мед може да съдържа бактериален токсин, който може да предизвика сериозни заболявания при бебетата и в същото време е напълно безопасен за възрастните.

Предлаганият от МанукаМед България, Steens Honey NZ може да бъде консумиран спокойно от деца над 1 годинка, които вече са захранени и не са само на кърма.

Когато дойде време за появата на бебето, смятаме, че нашите продукти от Манука мед са перфектният подарък за мамите, защото действат благотворно на организма, а знаем колко е важно майчиният организъм да е силен, за да се възстанови бързо след раждането и да понесе леко последващия период на безсъние и кърмене.

Тук може да се информирате за нашите сертификати, които съпровождат предлагания от нас мед от Манука.

Още полезна информация за този изключителен дар на природата може да намерите тук.

Антибактериални свойства

Десетки видове бактерии са податливи на меда от Манука, включително Staphylococcus aureus и Streptococcus. Този лечебен мед действа благотворно и срещу Clostridium difficile, труден за лечение паразитен организъм, който често се разпространява в здравни заведения.

Проучванията показват, че медът от Манука атакува инфекции, които образуват биофилм или тънък, хлъзгав слой от бактерии. Обикновено, след като инфекцията е образувала биофилм, тя се счита за нелечима.

Към днешна дата няма данни за резистентност на микроби към меда от Манука. Това предполага, че може успешно да лекувате дълготрайни инфекции на рани, които не се лекуват с обикновена антибиотична терапия.

Именно поради тези уникални антибактериални свойства медът от Манука се счита за последна инстанция срещу подобни инфекции.

 Как да използвате мед от манука

Производителите на мед от Манука етикетират своите продукти с уникален манука фактор (UMF). Това число описва нивата на MGO, прекурсор, дихидроксиацетон (DHA) и растително съединение за идентифициране на Манука, лептосперин.

Диапазонът за оценка на UMF при Steens Honey NZ  е както следва:

Както сами виждате колкото по-висок е уникалният манука фактор – UMF, толкова по-висока е концентрацията на активното действащо вещество метилглиоксал MGO.

è Грижа за кожата

Медът от Манука може да намали възпалението и дразненето, свързани с акнето. За да се справите с подобен проблем, нанесете мед от Манука UMF 20+ MGO 830+ директно върху кожата. Не забравяйте да покриете засегнатата област с тънък слой мед. Трябва да оставите тази маска поне 15 минути. Може да имате по-добри резултати, ако оставите маската да действа един час или повече. Прилагайте поне 2 до 3 пъти в седмицата в зависимост от състоянието на кожата. Бъдете постояни до постигане на дълготраен ефект, след което може да правите поддържаща маска веднъж в месеца, а през останалото време да почиствате редовно кожата с деликатни продукти.

Медът от Манука може също да бъде използван и в борбата с различните видове екземи и лишеи. Според изследване, представено на HealWithFood.org, може да постигнете успех, като използвате смес от равни части мед, зехтин и пчелен восък. Препоръчително е да прилагате сместа три пъти на ден.

è Храносмилане и имунология

За да се възползвате от храносмилателните предимства на меда от Манука се препоръчва да консумирате 1 до 2 супени лъжици от UMF 10+ MGO 263+ всеки ден. Можете да го ядете направо или да го добавите към храната си.

Ако искате да включите меда от Манука в плана си за хранене, помислете дали да го намажете върху филия пълнозърнест препечен хляб или да го добавите към кисело мляко. Любителите на чай могат също да добавят лъжица към сутрешната си чаша.

Ако имате възпалено гърло или просто искате да сте проактивни, опитайте да приемате 1/2 до 1 супена лъжица мед от Манука всеки ден. Ако не сте болни, това може да помогне за укрепване на имунната ви система и да ви предпази от различните видове вируси. Ако вече имате възпалено гърло, това може да помогне за облекчаване на симптомите.

è Грижа за активни рани

В случай, че лекувате малки ожулвания, леки изгаряния или порязвания използвайте мед от Манука UMF 15+ MGO 515+. Тежки или дълбоки порязвания трябва първо да бъдат обследвани от Вашия лекар, тъй като може да са необходими шевове или други антибиотични грижи.

За да се погрижите за вашата рана е важно да нанесете меда върху превръзка, а не директно върху раната. Колкото повече слъзна течност изпуска от раната, толкова по-голямо количество от UMF 20+ MGO 830+ трябва да сложите. Освен това може да се наложи да смените превръзката и да прилагате мед по-често. Това е така, защото прекомерното изтичане на течност от раната може да разреди меда и да намали неговия ефект.

Ø  За кого не е подходящ медът от Манука

За повечето хора медът от Манука е безопасен за консумация. Обикновено няма ограничение за това колко мед от манука можете да приемате, има препоръчителни дози до 2 супени лъжици на ден.

Но ако имате диабет, говорете с вашия лекар, преди да добавите меда от Манука към Вашия режим. Медът от Манука, както и другите медове, има високо съдържание на захар. Това може да причини скок в нивата на кръвна захар.

Ако сте алергични към други видове мед, консултирайте се с вашия лекар. Много вероятно е да сте алергични и към меда от Манука.

Ø  Какво да търсите, когато купувате мед от Манука

Медът от Манука е широко достъпен онлайн и в някои магазини за здравословни храни. Когато правите покупката си, е много важно да разберете какво точно получавате – не всеки мед от Манука е еднакъв.

За да гарантирате уникалните лечебни свойства на меда от Манука, потърсете уникалния манука фактор UMF. Рейтингът UMF идентифицира количеството MGO, присъстващо в меда.

Освен това UMF удостоверява, че медът от Манука е монофлорен (а не е смес) и е от Нова Зеландия. Той също така Ви гарантира съдържанието на MGO. Колкото по-висок е UMF, толкова повече MGO съдържа.

Разгледайте тук нашата продуктова гама от този дар на природата и изберете спрямо своите нужди.                                                          

Количка
Scroll to Top