fbpx

Суров Мед Срещу Манука Мед: КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

Един от често задаваните въпроси е има ли разлика между суров мед и медът от Манука. В отговор на този въпрос е важно да уточним, че има някои ключови разлики между двaтa термина, които могат да повлияят на ползите, които получавате от меда.
Терминът „суров“ се отнася до начина на обработка на меда, докато „Манука“ се отнася до източника на меда, а именно растението Манука или добре познатото чаено дърво, което може да се открие само по високопланинските райони на Нова Зеландия. Това означава, че всеки вид мед може да бъде суров, като например цветен, мултифлорен или Манука мед. Също така означава, че двата термина не са взаимно изключващи се – медът може да бъде и суров, и Манука.
Суровият мед се запазва в буркана по начина, по който съществува в пчелинът. Ако медът се обработва при температури над 118°F (47.7°C), не трябва да се счита за суров, тъй като при тази температура ензимите започват да се разрушават.
Един голям проблем за потребителите е заблуждаващата маркировка. Повечето търговци на Манука мед, които го маркетират като суров, всъщност предлагат крем мед, който е бил загряван и пастьоризиран при 150°F (66°C) или обработван с по-висока температура. Това води до загуба на естествените ползи на меда, а също така унищожава естествените вкусове и аромати.
Ако искате да се възползвате от всички чудесни ползи на суровия мед, трябва да си отделите време, за да се уверите, че купувате истински продукт.

 

КАК ДА ОПРЕДЕЛИТЕ ДАЛИ МЕДЪТ ОТ МАНУКА Е СУРОВ?
Важно е да се уверите, че медът, в който инвестирате е наистина суров. Едно от основните предимства на меда е индикаторът „суров“ или „суров Манука мед“ с гордост и смелост обявено на много етикети. Ние знаем, че добрите потребители обичат полезността на суровия мед, но думата „суров“ често се изкривява на етикетите на меда и това е повече от подло, след като говорим за здравето на хората.

Като потребители ние трябва да задаваме въпроси и да получаваме доказателства за начина, по който е бил обработен медът. Има много начини да се разбере дали медът ви е суров. Най-познатия е просто да попитате официалните вносители или производители на меда, от който смятате да си го закупите, какви методи използват при обработката и опаковането му, какви сертификати има продуктът и тн. Поискайте да ви го потвърдят писмено , ако не е упоменато на видно място в техния уебсайт или онлайн магазин, или задавайте допълнителни въпроси, ако не сте удовлетворени от отговорите. Компаниите, които продават 100% суров мед от Манука задължително са сертифицирани по UMF – Уникален Манука Фактор и имат индикатор за стойността на основната и така уникална съставка метилглиоксал – MGO. Колкото по-висока е стойността на UMF, толкова по-високо е съдържанието метилглиоксала и съответно медът има по-силно лечебно действие.

Ето някои ясни признаци, на които трябва да обърнете внимание, когато проверявате дали медът ви е суров:

  1. Температура – Ако медът ви е обработван при температура над 118°F (47.7°C) или е бил силно филтриран, тогава той не е наистина суров.
  2. Размер и консистенция на кристалите – Разликата в текстурата и зърнеността на суровия мед е доста варираща, между партидите. Обработеният мед, от друга страна, обикновено е гладък и еднороден.
  3. Разделение и разлика в цвета – Вариациите в цвета и разделението не са необичайни при естествения суров мед, докато обработеният мед изглежда по-еднороден.
  4. Усещане – Когато се яде, суровият мед има по-зърнесто усещане в устата, докато обичайният мед обикновено е гладък от филтрирането и обработката.

КАК ТЕХНОЛОГИЯТА НА Steens Honey NZ ЗАПАЗВА ПОЛЗИТЕ НА СУРОВИЯ МЕД

В Steens вярват в силата на суровия мед и винаги са го правили. Когато решават да пуснат на пазара мед от Манука, единствената възможност е да го запазят суров. В желанието да удовлетворят високите стандарти и да предоставят на своите клиенти един наистина висококачествен продукт не допускат да има какъвто и да било компромис в качеството за сметка на цената или обратното.
Традиционните методи за извличане на мед не могат да задоволят техните нужди, защото медът от Манука е особено труден за извличане, тъй като е тиксотропен (гелообразен), и те не са искали да го пастьоризират или обезличат по някакъв начин.
Тогава измислят иновативна система, която е уникална в пчеларството. Тази технология наречена Whole Comb™ работи, като минимално обработва меда еднократно, без нужда от вторична обработка. Те остъргват пчелната пита от пчелните рамки, за да не се загуби нито една ценна съставка от меда, в това число и цветният прашец (пчелната храна), както и восъкът.
Steens използват фини филтри, така че запазват цялата благодат на природата, като биологично наличния пчелен прашец и естествено образуващите се кристали на меда, които придават на Steens Honey вкусна естествена зърнеста текстура и красиво богат вкус.
В Steens са изключително горди, че са част от този огромен проект, който им позволява да запазят естествените свойства на меда, който се предлага под тяхната марка. Гордеят се, че медът в техните буркани не е обезличаван, а запазва полезността, която техните потребители очакват от меда – или както обичат да казват те: „от нашето семейство към вашето“.
ЗАПОЧНЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ИСТИНСКИ СУРОВ МАНУКА МЕД
Когато говорим за суров мед, говорим изключително за начина на обработка. От друга страна, Манука се отнася до произхода на меда – самото растение Манука или така добре познатото чаено дърво, изключително и само срещано по високите части на Нова Зеландия.
За потребителите е важно да знаят какво наистина означава суров мед, защото често медът се маркира като суров, въпреки че е бил подложен на силна обработка и филтриране, което премахва неговите полезни свойства. Винаги се доверявайте след, като сте се уверили в произхода и качествата преди да инвестирате в меда от Манука! Проверявайте за признаци на истинска суровост, като температура на обработката, филтриране, текстура и външен вид. Уверете се, че вашият мед е наистина суров – дължите го на себе си и на вашето здраве.
Благодарение на иновативните методи за екстракция на меда, Манука медът на марката Steens с гордост е категоризиран и патентован като суров и непастьоризиран.
Открийте тук кой вид Манука мед е най-подходящ за вас. Запознайте се с ползите и поръчайте още днес този вълшебен дар от природата.

Количка
Scroll to Top